Christen Forum Limburg

De moed om naar het licht te verlangen

Titus Brandsma (1881-1942)

Je eigen leven geven, is dat nog van deze tijd? Of hebben we net meer dan ooit mensen nodig die hun leven geven voor het gemeenschappelijke goed?

Ook vandaag nog kunnen we ons laten inspireren door Titus Brandsma, Nederlandse karmeliet, hoogleraar en hoofdredacteur die voor zijn verzet tegen de nazi’s werd vermoord in Dachau. Hij werd zalig verklaard in 1985 en wordt mogelijk nog dit jaar heilig verklaard.

Brandsma keerde zich ferm tegen de vervolging van joden in Duitsland door het Hitlerbewind. Later keerde hij zich fel tegen het verwijderen van joodse leerlingen van katholieke scholen in Nederland. Als tijdens oorlog de Duitse bezetters ook de katholieke pers gaan verplichten om NSB-advertenties en andere propaganda op te nemen, komt hij in verzet. Als geestelijk adviseur benaderde hij namens aartsbisschop De Jong alle katholieke dagbladen met de boodschap elke vorm van medewerking aan nationaal-socialistische propaganda te weigeren. Op 19 januari 1942 werd Brandsma door de Duitsers gevangengenomen en kwam hij tenslotte in het beruchte concentratiekamp Dachau terecht. Na weken vol ontberingen en mishandelingen werd hij, die al levenslang behept was met een zwakke gezondheid. uitgeput en doodziek in het kamphospitaal opgenomen. Na enkele medische experimenten maakte een kamparts op 26 juli 1942 met een dodelijke injectie een einde aan zijn leven.

Sim D'Hertefelt, redacteur Kerknet, maakte samen met prof. dr. Inigo Bocken van het Titus Brandsma Instituut een korte webdocumentaire over het leven van Titus Brandsma. In meer dan 10 archieven vonden ze uniek audio- en beeldmateriaal.

De moed om naar het licht te verlange

Als je 9 minuten tijd hebt, de moeite om te kijken naar de film Titus Brandsma: De moed om naar het licht te verlangen

De link naar de film vind je op Kerknet.

Op die pagina vind je ook een aantal links met meer informatie van en over Titus Brandsma

Kruisweg

"In uw zwakheid hebt Gij de wereld overwonnen. Laat ik mét U zwak zijn en diep mij bukken onder de zwaarte van het leven. Nietig en gering zijn in het oog van de wereld en met U weer opstaan tot nieuw lijden, totdat mijn dood de bekroning zal zijn van mijn offer.".

Titus Brandsma bij de derde statie van de kruisweg, ruim 20 jaar vóór zijn dood.

Kruisweg