Christen Forum Limburg

Het Lam Gods

De kern van het christelijk geloof

Een film van KTO
met Ludo Collin en Peter Schmidt

Het Lam Gods

Bekijk hier de documentaire

Vanaf maandag 22 februari om 20.00 uur.

Bekijk de documentaire

De Franse televisiezender Fondation KTO TÚlÚvision Catholique maakte een documentaire over De Aanbidding van het Lam Gods. Hij deed daarvoor een beroep op twee Vlaamse experten: Ludo Collin en Peter Schmidt .

De opname werd ons welwillend ter beschikking gesteld. Wij zorgden voor de transcriptie en de vertaling en filmstudio Potvos zorgde voor de Nederlandse ondertiteling.

Vanaf maandag 22 februari kunt u dit boeiende verhaal over de geschiedenis en vooral de boodschap van het wereldberoemde retabel bekijken.
De documentaire gaat om 20.00 uur online, maar kan ook daarna nog worden bekeken.,

De film vervangt de conferentie met Ludo Collin die gepland was voor 23 november 2020, maar die omwille van de coronamaatregelen niet kon doorgaan.

Ludo Collin

Kanunnnik Ludo Collin is rector van de Sint-Baafskathedraal in Gent en bisschoppelijk gedelegeerde voor cultuur. Hij is van nabij betrokken bij de restauratie van het veelluik van de gebroeders Van Eyck.

Van Eyck plaatste de religieuze iconografie in een landschap met weidse perspectieven en baanbrekend optisch schilderwerk. Hij schilderde in meerdere lagen, wat een tot dan toe ongekende diepte gaf aan Het Lam Gods.

Nog belangrijker dan zijn schildertechnische prestatie is echter de religieuze betekenis van dat altaarstuk. De gebroeders Van Eyck stellen een boodschap voor die de kern van ons christelijke geloof samenvat. Die voorstelling is allerminst ouderwets, we kunnen ze vandaag nog catechetisch gebruiken. Wie niet vertrouwd is met het christelijk geloof, heeft aan Het Lam Gods haast een stripverhaal dat het geloof thematisch samenvat. Dat begint aan de buitenkant met de sibillen en de profeten, vervolgens de boodschap van de engelen aan Onze-Lieve-Vrouw. Aan de binnenzijde vind je de verheerlijkte Christus en de menselijke Christus, Jezus die lijdt enzovoorts.

Ook de natuur in het kunstwerk is meesterlijk uitgewerkt. Je kunt haast elk detail gebruiken om iets uit te leggen dat ons vandaag beroert.

(Ludo Collin in Kerk en Leven)

Peter Schmnidt

Peter Schmidt is titulair kanunnik van de Sint-Baafskathedraal, Hij doceerde aan het Bisschoppelijk Seminarie in Gent en aan de KULeuven. Theologie, bijbel, kunst en cultuur vormen zijn studiegebied. Van hem verscheen "Het Lam Gods" waarin hij doordringt tot de Middeleeuwse denkwereld.

Peter Schmidt stelt het Lam Gods voor als het Compendium van het Verlossingsverhaal, van voorboden tot verrijzenis. Doorheen de genese van dit meesterwerk komt dit thema immers meer en meer als rode draad tevoorschijn.

Adam en Eva spelen een scharnierfunctie tussen de grisailles en nederigheid van de gesloten panelen en de triomf van de flamboyante open polyptiek. Zij waren immers de ‘felix culpa’, de ongelukkige oorzaak die de verlossing als gevolg had.

Opmerkelijk is de vaststelling dat het centrale paneel van het veelluik is opgebouwd rond het cijfer acht. De achthoek van het waterbekken werd met mathematische precisie in perspectief geprojecteerd op de engelengroep en de apostelen en profeten.

In de christelijke symboliek verwijst de acht naar de verrijzenis en het eeuwig leven, het verlossende doopsel. Vandaar dat veel doopvonten en -kapellen achthoekig zijn

Het centrale paneel van Het Lam Gods

Voorsmaakje

Op YouTube kunt u een kort filmpje van Kerknet bekijken dat een goed idee geeft van het opzet van het werk.

Bekijk het filmpje

Het Lam Gods (Kerknet)

Op de website Visit Gent is ook een film te vinden die zich concentreert op een aantal details van het kunstwerk.

"Op het geopende altaarstuk draagt Maria een kroon van bloemen, parels en edelstenen. De bloemen verwijzen allemaal naar de maand mei, de Mariamaand. Ook elk afzonderlijk hebben ze een symbolische betekenis die met haar in verband kan worden gebracht. De lelie staat voor maagdelijkheid, de roos voor liefde, het meiklokje is gekend als brenger van geluk en de akelei symboliseert met zijn gebogen blaadjes nederigheid."

De kroon van Maria

De kroon van Maria

De symboliek achter het Lam Gods


Wil u op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten?

Word e-mailabonnee


 

De kroon van Maria (detail)

Het Lam Gods - detail